понеделник, 11 октомври 2010 г.

Кога ще свърши кризата?



Показателите за съживяването на икономиката са осем и те засягат целия й организъм.

Това не е икономическо оживление във всяко едно от значенията, които думата "оживление" може да има. Такава гледна точка изказа неотдавна Нобеловият лауреат, професорът по икономика Пол Кругмън. А сега опитайте да си спомните колко пъти през последните три години сме чували сгряващите думи за възобновяване на икономическия растеж. И кои цифри еднозначно ще потвърдят, че наистина е започнал икономически растеж, че това не са изказани на глас пожелания? Има обаче 8 индикатора, които са пример как на практика трябва да изглежда оживлението на икономиката.

1. Ще има работа

Без работни места икономиката на практика е мъртва. Затова безработицата е най-лошият израз на кризата. За съжаление най-трудно е да се постигне увеличаване на работните места, затова в хода на оживлението това става в самия край на този процес.

Днес в САЩ, епицентъра на всички финансови трудности, с безработицата се борят 9.6 на сто от трудоспособното население. Дори свръхскъпият пакет от стимулиращи мерки на президента Барак Обама не направи нещо с тази цифра. "Въпросът е в това колко силен трябва да бъде растежът, за да се намали големият брой безработни. Икономически растеж на ниво някъде към 2.5% е необходим, за да бъде спряно само увеличаването на безработицата. А за да бъде значително намалена тя, растежът трябва да е много, много по-голям", казва Кругмън. Американската икономика достигна тези 2.5% през първото тримесечие на годината, но оттогава има спад. Сега нейният растеж е 1.6 процента.

Поводи за радост няма и Европа. По данни на Евростат съвкупната безработица в 27-те страни от ЕС е 9.6 на сто (както в Америка). И макар брутният вътрешен продукт на ЕС да е малко по-висок благодарение на германския износ, битката за нови работни места все не може да бъде спечелена.

2. Компаниите ще започнат да се сливат

"Сегашната криза изненадващо създаде условия за сливания и поглъщания", гласи съобщение на компанията "Делойт". Аналитиците й имат предвид, че сега компаниите са твърде евтини, за да бъдат изкупувани, да се поглъщат една друга. Едва когато започне съревнованието за поглъщане на конкуренти, ще може да се говори за оживление на икономиката. Засега обаче нищо подобно не се случва. По данни на Allen & Overy активността в сферата на сливанията и поглъщанията засега се колебае върху точката на замръзване. Но аналитикът Ян Прохазка от компанията Cyrrus не вярва много-много на този фактор за началото на икономическия растеж. "Сложно е да се разсъждава за връзката между броя на поглъщанията и оживлениието на икономиката като цяло. Такава връзка съществува и тя е силна, но в същото време е твърде безсмислена, защото в сложно за икономиката и компаниите време стабилните компании трябва да купуват по-активно", казва Ян Прохазка.

3. Поскъпване на жилищата

"Ако искам по-точно да моделирам икономическия цикъл и да оценя икономиката, трябва да отчета и индикаторът, който отразява един или друг ускорител на рецесията, а при днешната криза това е цената на недвижимото имущество", обяснява модела си Алеш Михл, аналатик от Райфайзенбанк.

Известно е, че ценовият спад на имотите бе началото на всички случили се напоследък икономически катастрофи. Ето защо инвеститорите плътно следят този показател.

Но тъжната действителност е такава, че американският пазар на недвижимо имущество е далеч от състоянието, когато може да бъде окачествен като стабилен. По данни на федералната агенция за финансиране на недвижимото имущество (FHFA) цените на къщите и жилищата през второто полугодие на годината се колебаели на ниво, което е около 1.6% по-ниско от аналогичния период на миналата година. Тази информация обезпокои пазарите, те започнаха да се паникьосват, може би малко преждевременно, защото днес целият финансов сектор вече не зависи така от ипотеките, както през 2008 година.

Когато цените падат, собствениците на имотите закъсват, на тях им е все по-трудно да изплащат дълговете. За оживление ще може да се говори, след като пазарът на недвижимо имущество се върне към по-нормални показатели, примерно към растеж от 3.5% в продължение на две поредни години.

4. Пазарът на капитали се стабилизира

Подобно на пазара на недвижимо имущество, борсите също станаха епицентър на последната криза. Значителното понижаване на стойността на акциите де факто разпростряха кризата до всички кътчета на света. Дори това да не бе станало, стабилният пазар на капитали е важен показател, че инвеститорите се държат рационално и вече нямат причини да треперят за всеки цент. И чак след това парите ще потекат в реалната икономика.

"Пазарът на капитали е склонен към изпреварване, което наблюдавахме и в тази криза. Тя се стовари върху борсите много по-рано отколкото върху реалната икономика. И пазарите много по-рано укрепнаха", газа Прохазка от Cyrrus.

Оздравяването означава, че акциите няма всекидневно да сменят посоката си и да падат при най-малката негативна информация. За магическо равнище се считат 10-те хиляда пункта на индекса Дау Джоунс, които отразяват стойността на акциите на най-големите американски компании. Вече дълго време индексът се държи над това равнище, но това не е постоянно. Преди време индексът за кратко се озова на отметката, започваща с цифрата 9.

5. Кредитите се вземат по-лесно

Това, че банките не горят от желание да дават пари назаем, се знае и в Чехия. По данни на Чешката икономическа палата от началото на годината банките са намалили кредитите примерно със 116 млрд. крони (1 крона = 0.04 евро). Макар всички банкери да казват, че проблемът не е в това, че един вид самите предприятия не искали да вземат кредити, всеки, пробвал да ипокетира, знае някои неща от собствен опит. Ситуацията с кредитите в други страни е сходна или доста по-зле.

"Сегашната ниска активност на пазара на сливания и поглъщания говори по-скоро за нежеланието на банките да финансират тези операции, което иначе се случва само в "добрите" времена. Ето защо ефектът тук е по-скоро непряк." Така Ян Прохазка обяснява как проблемите на банковата сфера, която е моторът на чешката икономика, влияе върху целия пазар.

6. 80% натоварване на мощностите

Промишлеността е все така основата на пазара, въпреки че делът й в брутния вътрешен продукт на света е 30 на сто. От промишленото производство зависят множество по-малки отрасли и затова промишлеността влияе върху цялостното съживяване на икономиката. Най-важното в промишленото производство е да се следи за използването на възможностите му, което при една здрава икономика представлява около 75-80 процента. По-високите цифри биха означавали "прегряване" на икономиката. В САЩ в момента се използват 74% от възможностите на производството и това е един от малкото положителни индикатори. И макар в Чехия този показател да не е така важен, поръчките засега растат. През юли увеличението им бе с 10 процента.

7. Започва харченето

"Важна е промяната на поведението спрямо личните задължения и харчовете. Хората трябва да почувстват финансова безопасност и да започнат да харчат", казва Денис Джейкъб, главен икономист на компанията Gallup. Когато потребителите наистина започнат да харчат парите си, това ще бъде важен сигнал за стабилизиране на икономиката. Но Чехия не трябва много да се огорчава от тази зависимост, защото вътрешното потребление у нас е малка част от целия обем на икономиката ни. Много по-важно е неотклонно да следим развитието на търговията на дребно в Германия и САЩ. При нашите западни съседи се наблюдава позитивна тенденция - през август доходите от търговията на дребно нараснаха с 3.1 процента.

8. Натоварени пътища

Последният много важен индикатор може да бъде нарастващата интензивност на движението по пътищата. Този пункт е особено валиден за Чехия, през чиято територия преминават много важни международни трасета. "По-интензивното движение по магистралите на Чехия, която е транзитна държава (и съответно по-големи пътни такси), ще означава съживяване. Разбира се, това не е нещо, което еднозначно може да се нарече положително явление. Особено ако нямате отношение към пътните такси", казва Прохазка.

Няма коментари:

Публикуване на коментар