сряда, 25 август 2010 г.

EasyTrader.bg срещу Google AdSense










Коя от двете програми да изберем?

Спомняте ли си времето, когато нямахме никакъв избор за PPC (Pay-Per-Click) програми в България? За щастие то свърши, въпреки че сега изборът не е достатъчно голям. От всички най-изпъкващите са EasyTrader.bg и Google AdSense. Но коя точно да изберем? Не мога да препоръчам абсолютно една от тях, но в тази статия ще изясня приликите, разликите и добрите страни и на двете.

Нека да започнем с EasyTrader. Интерфейсът им е значително по-неприятен за работа от този на конкурента му. При регистрация трябва да се изчака доволно количество време, докато ви приемат (или съответно отхвърлят). Абсолютно всеки сайт, носещ рекламните им карета, трябва да мине през процес на одобряване. Дотук работата с EasyTrader е много по-бавна от тази с Google AdSense.

От друга страна, EasyTrader предлагат много по-голям избор на тип рекламни носители, отколкото конкуренцията. Това включва flash банери и самостоятелни рекламни текстове. Плюсът, който определено притежават е възможност за избор на рекламодателите. Докато при AdSense получавате подбрани от тях сходни реклами на съдържанието ви.

Другото, което харесвам в трейдърите е фиксирана цена на клик. Проблемът при Google е, че българските рекламодатели често плащат малко на клик. Аз съм имал кликове по 5 цента. Не, че при EasyTrader цената е голяма (средно 10-15 стотинки/клик), но имаш гаранция за стабилност.

Google AdSense също има своите предимства. Като пример, текстовите им реклами могат да бъдат напълно сляти с дизайна и са по-красиви от тези на EasyTrader. Изборът на тип реклама, която ти доставят е в размер и формат (текстови полета и банери, или само едно от тях). Размерите са крайно разнообразни и интуитивни за всеки дизайн. Имате право да избирате рекламни полета със заоблени ъгли, които се сливат по-добре с някои сайтове.

Както вече казах, при Google AdSense няма фиксирана цена на клик, но съм имал кликове по 50 цента и нагоре. Когато станат повече от 10 такива, програмата хвърля сянка над печалбата от EasyTrader.

И като последно ще сравня разплащанията. Google AdSense предлагат разплащания само с чек, а EasyTrader само с банков превод, или чрез ePay.bg/Easypay.bg.

Изборът е ваш. Ако сте човек, който държи на увереността, че имате определена цена на клик и определени рекламодатели – заповядайте в EasyTrader. Но ако нямате предпочитания за рекламодатели и целите повече печалба – добре дошли в света на Google AdSense.

Няма коментари:

Публикуване на коментар