събота, 21 август 2010 г.

Урок 5: Инсталиране и конфигуриране на блог в Blogger.com (част 1)


Blogger.com е сайт създаден през 1999г. През 2002 година става собственост на Google. Платформата на Blogger е изключително интуитивна и лесна за управление. Ще ви представя практическо ръководство стъпка по стъпка за инсталирането и конфигурирането на блог в Blogger.com.

Както всички услуги на Google, така и тази използва същото потребителско име и парола от профила ни в Google. Ако имате вече профил можете да използвате него и да прескочите първите стъпки по създаване на блога.
Създаване на профил



Създаване на нов акаунт в blogger.
Започваме с регистриране на нов профил в Blogger. Процедурата е в 3 лесни стъпки. За начало е необходимо да натиснем върху оранжевата стрелка с надпис Създайте блог сега.

Отваря се следващият екран, в който въвеждаме съществуващ email адрес, име и парола.

След като попълним всички данни и приемем условията за ползване натискаме оранжевата стрелка с надпис Продължете.

Преминаваме към стъпка 2, където ще създадем първият си блог. Казвам първият, защото в един акаунт може да имаме много и различни блогове. И така на този екран въвеждаме Заглавие на блога и адрес на блога. След като въведем адреса проверяваме дали е свободен този адрес, като натиснем върху връзката Проверете дали е свободен. Може би заради грешка в превода, когато името на домейна е свободен се появява зелен надпис „Този адрес на блога не е достъпен“. Този зелен надпис показва, че домейна е свободен за регистрация.



Задаване на име на блогаАко имаме регистриран домейн от високо ниво (.com, .net, .org, .bg или др.) можем да създадем блог с разширени възможности. За сега няма да разглеждам тази възможност. След попълване на данните натиснете отново оранжевата стрелка с надпис Продължете.

На следващия екран избираме подходящ темплейт за нашият блог в зависимост от тематиката на блога. Аз обичам зеленият цвят и затова за блога Пари от Интернет избирам семплият зелен темплейт Son of Moto.

Избор на тема за пари от Интернет


След като изберем темплейта блогът вече е готов. Можем да започнем да добавяме първите си публикации, но преди това е необходимо да настроим някои неща, както и да добавим код за реклами на AdSense, за да започнем веднага да печелим от блога. Тази хоствана блог платформа за разлика от WordPress ни дава възможност да публикуваме собствени реклами в блога си.

Всички настройки на новият ни blogger блог ще разгледам подробно в част 2 на това ръководство.

Няма коментари:

Публикуване на коментар