събота, 11 септември 2010 г.

Как да работим правилно с лаптопа



Неправилното използване на лаптопа може да доведе до непоправими щети. Ето защо всеки потребител трябва да спазва в ежедневната си работа определени правила, като по този начин ще запази за по-дълго здрав мобилния си компютър и ще го предпази от неочаквани повреди.
Ето няколко полезни съвета, като повечето от тях са насочени към предпазване на лаптопа от прегряване:

Изключете лаптопа след приключване на работа. За разлика от десктоп компютрите, лаптопът трябва да бъде изключен, когато не се използва. Това ще го предпази от прегряване, а освен това той има нужда и от почивка.
Нагласете енергийните настройки. Чрез опциите за икономична работа можете да предпазите лаптопа от прегряване, когато той не се използва, но е включен, дори и за кратки периоди от време. Можете да настроите хард диска и дисплея така, че да се изключат след даден период от време. Друг вариант е да нагласите лаптопа в режим “standby” или “hibernate”.

Преди да опаковате лаптопа, го изключете. Когато пренасяте лаптопа с чантата си, уверете се, че той е изключен. В чантата няма движение на въздуха и резултатът може и да е по-лош от разтопяване при включен лаптоп.

Поддържайте чисти въздушните отвори. Част от вашата седмична рутина трябва да бъде проверката и почистването на въздушните отвори на лаптопа. Това може да правите с проста кърпа за прах, която да премахва наносите по въздушните отвори. Необходимо е да разберете, че не трябва да пъхате каквото и да било в тези отвори.

Проверявайте вентилатора. Проблемите с прегряване може да се дължат на неправилно функциониране на вентилатора на лаптопа. Винаги проверявайте онлайн поддръжката на производителя на лаптопа и информацията за вашата гаранция. Възможно е да си свалите софтуер, с който да тествате вентилатора си.

Ъпдейтвайте BIOS-а. Някои лаптопи контролират вентилаторите си чрез BIOS. Проверявайте онлайн сайта на вашия производител за BIOS ъпдейти. Ако не се чувствате уверен в себе си за осъвременяването на BIOS, то тогава нека някой компетентен специалист да го направи вместо вас.

Внимавайте да не се изгорите с лаптопа. Използването на поставка за лаптоп или охладител ще ви предпази от това да се изгорите, без да искате, докато работите. Добрата поставка за лаптоп има достатъчно големи въздушни отвори, които позволяват свободна циркулация на въздуха. Някои поставки имат допълнителни вентилатори, които използват енергия от самия лаптоп, за да го охлаждат.

Не използвайте меки повърхности. Разумно е да не използвате меки материали като буфер между вас и вашия лаптоп. Винаги поставяйте на твърда повърхност лаптопа си, когато работите на него, за предпочитане на такава, която да позволява вентилация. Меките материали могат да блокират въздушните отвори и да доведат до прегряване.

Изключвайте аксесоарите. Независимо кога и защо вашият лаптоп не се използва, дори за кратки периоди от време, запомнете, че трябва да издърпате и изключите всеки допълнителен аксесоар по него. Те не само хабят енергия, но и могат да доведат до прегряване на лаптопа. Много е важно да издърпвате всякакви аксесоари, преди да сложите лаптопа си в неговата чанта. И докато вие се мислите, че оставането на аксесоарите включени в лаптопа ще ги направи по-бързо достъпни за работа, то е напълно възможно по този начин да повредите компютъра си, аксесоара и/или чантата си.

Няма коментари:

Публикуване на коментар