петък, 12 ноември 2010 г.

Три съвета за по-добро управление на семейния бюджет


















Харчи по-малко, от колкото изкарваш! Това е може би най-важното правило, когато става въпрос за личните финанси и семейния бюджет. Спазването му обаче не винаги е лесно, особено в днешни дни, когато навсякъде сме заобиколени от реклами за кредити, стоки на изплащане и всякакви подобни примамливи оферти. Все пак в дългосрочен план е много важно да се придържаме към това правило, по-простата причина, че взетите назаем пари все някога трябва да се върнат. Разбира се тук нямам предвид, че кредитите са напълно излишни или пък никога не трябва да вземаме пари на заем. Все пак всеки трябва да намери сам за себе си правилния път за харчене и спестяване. Ключовата дума винаги е дисциплина, тоест ако планираме разходите си и избягваме импулсивните покупки в края на месеца няма да сме на червено и да задлъжняваме.

На теория всичко звучи много лесно. Ето и няколко съвета, които може би ще помогнат на тези, на които парите никога не стигат:
1. Визуализирате разходите си
Или казано по друг начин имайте поне ориентировъчна представа за това колко давате за храна, гориво, сметки, развлечения и т.н. Защо е важно да знаем това? Защото ако парите не ни стигат,а те не стигат почти на всеки, имаме два варианта. Единият е да увеличим доходите, а другия да намалим разходите. За момента няма да коментирам първия вариант. Той сам по-себе си е по-добър, но........... сещате се. Така че продължаваме с втория. Ако имате пълна картина на разходите си за поне няколко месеца назад, ще е много по-лесно да намалите част от тях, без да усетите драстична разлика. Най-лесния начин да получите тази информация е да да записвате нещата, които купувате и плащате. Това наистина не е лесно, но ако си го поставите като цел е постижимо. Разбира се не е казано, че това трябва да става с лист и химикал. В САЩ и Западна Европа хората отдавна масово използват различни компютърни програми, за да водят семейното си счетоводство. Например софтуерът Quicken помага от две десетилетия на голяма част от американците да планират техния бюджет, данъци както и дори да спестяват за пенсия. С развитието на интернет, през последните няколко години, хората там масово се насочиха и към подобни онлайн приложения. В безспорен хит се превърна сайтът www.mint.com, който черпи информация директно от банковите транзакции на потребителите и им предоставя цялостната картина на финансовото им състояние във всеки един момент. Вече подобни сайтове съществуват и в България. През месец април стартира www.myPocket.bg. В него потребителите въвеждат основните си ежедневни разходи, както и месечните си доходи, като ги отнасят към различни категории, след това, във всеки един момент, те могат нагледно да разберат къде са изхарчили парите си, да кажем през последния месец. Друга полезна функция на сайта е бюджетирането, което ни отвежда до втория съвет:

2. Планирайте разходите си за всеки месец
Наскоро мой добър приятел се ожени, роди му се дете, разходите му скочиха, а заплатата му остана същата. Попитах го как се справя, при положение, че сега има купища нови разходи, той ми отговори така: „тайната е в бюджетирането”. Първо не разбрах какво точно има предвид, преди да ми обясни по-подробно: след като е станал семеен в началото на всеки месец той решава колко пари ще изхарчи през него( тази сума разбира се не надвишава доходите му), после ориентировъчно разделя тези пари по различни пера на основните си разходи (добре е да са не повече от 10). Например за храна 200 лева, за гориво 150 лева, за развлечения 250 лева и т.н. Това са лимити, които принципно не трябва да се надвишават до края ма месеца, все пак обаче, ако на 20-то число вече е изхарчен лимитът за храна (200 лева) това не значи, че приятелят ми и семейството му трябва да спрат да ядат за 10 дни. В такъв случай семейният бюджет се ревизира - търси се друго перо, където е изхарчено по малко и се пренасочват средства от там. Например ако към споменатата дата, за гориво са изхарчени 100 лева, значи на семейството им остават 50 лева, с които могат да напазаруват. Разбира се в такъв случай те ще трябва да се лишат от автомобила си за 10 дни, но така или иначе това е по-добре от колкото да не си купуват храна.

На пръв поглед този метод може да изглежда доста наивен, но наистина помага. В случая приятелят ми използва ексел, но вие може да използвате споменатия по горе сайт www.myPocket.bg. Там чрез функцията „бюджети” ще можете да изпълните описания процес бързо и лесно, като създадете собствени категории за харчене или използвате вече готовите. За всичко това Ви трябват не повече от 5 минути на ден, малко дисциплина и постоянство. А повярвайте ми резултатите няма да закъснеят.

3. Опитайте се да плащате сметките и задълженията си на време
Никой не обича да плаща сметки, данъци, вноски по кредити и кредитни карти. Хората често забравят за тях, понякога неволно, а понякога страхът, че ще са прекалено големи ги кара да ги игнорират. Така или иначе това са пари, които все някога трябва да дадем и колкото повече се бавим или отлагаме, толкова повече наказателни лихви и такси трябва да плащаме. Тук отново може да ни помогне споменатия сайт. Там може да въведем всички регулярни плащания, които имаме, а сайтът ще ни подсеща за тях, когато наближат.

И така в заключение, когато е трудно да увеличим доходите си, а парите ни свършват преди края на месеца е добре да сме по-дисциплинирани и да харчим по-разумно. Понякога нещата изглеждат по-трудни от колкото наистина са. Важното е да имаме търпение и желание да ги променим.

Няма коментари:

Публикуване на коментар