сряда, 22 декември 2010 г.

Как да победим банките?




Хасковлията, който опита да прескочи банките като си плати за подновяването на документи с държавни таксови марки, успя!

В навечерието на Коледа Тодор Бойчев е бил поканен в КАТ - Хасково да подаде документите за нова шофьорска книжка, като служителите там са приели не банкова разписка, а таксови марки като законно платежно средство.

По този начин хасковлията упражни законното си право да заплати държавни такси чрез държавни таксови марки, а не през банки, които прибират комисион за услугата. Опитът му да стори това го вкара в двумесечна битка с институциите, която предизвика огромен читателски интерес.

Според Бойчев всяка година банките прибират над 300 млн. лв. от хората, които са длъжни да си подновят документите или да си платят данъците в съответните институции. По последни данни на БНБ, за първите 10 месеца на годината банките са събрали от комисиони и такси 690.084 млн. лева, но следва да се има предвид, че в тази сума са включени и комисионите по други банкови операции.

Случаят на хасковлията стигна и до омбудсмана Константин Пенчев, който обаче не привества прескачането на банките при уреждането на дългове към държавните учреждения. Рамо на гражданския протест обаче, макар и индиректно, удари председателят на Българската стопанска камара Божидар Данев, който неотдавна предложи да се инсталират POS- устройства в чакалните на институциите, които да заменят банковите гишета и респективно да спестят таксите за услугата.

Не искам да плащам за българския държавен интерес на частни банки, още повече, че имам законното право да използвам държавни таксови марки, е становището на хасковлията, от когото на банковото гише пред КАТ не успяха да съберат 3 лв. такса.

Няма коментари:

Публикуване на коментар