неделя, 26 септември 2010 г.

Как да изберем безопасни детски играчки?



Купуването на детски играчки е сред най-приятните, но и трудни занимания за родителите. Сред морето от играчки, внесени от Китай и други държави извън ЕС, потребителят не може да е сигурен дали съответната играчка е достатъчно безопасна за неговото дете. С бебетата и най-малките деца непрекъснато има риск от инциденти по време на игра. Асоциация „Активни потребители” предупреждава, че в ръцете им не трябва да попадат малки предмети, защото може да ги глътнат и да се задавят, да ги пъхнат в ушите или нослето си и т.н. Добре е родителите да вземат мерки за безопасност още по време на избора на играчките. За целта асоциация „Активни потребители” съветва да се избягват играчки, които:
- се състоят или съдържат отделими малки части и детето може да ги погълне;
- имат остри ръбове или грапавини, от които детето може да се убоде, одраска и др. ;
- са направени от крехка и чуплива на вид пластмаса или от стъкло;
- издават силни звуци и може да увредят слуха на детето;
- работят с електрически ток или батерии (ако вече са купени такива играчки, родителят трябва да присъства по време на играта, за да е сигурен, че детето ги използва по безопасен начин);
- са неподходящи за съответната възраст;
- предвиждат хвърляне на предмети, изстрелване на стрелички, топчета и др.

Когато потребителят купува за детето си цветни моливи, боички, пластилин и различни играчки с течности, трябва да е сигурен, че те са произведени от нетоксични материали. Това се обозначава с надпис или знак върху опаковката на съответния продукт. Ако такъв липсва, по-добре родителят да не купува изделието, защото малките деца са любопитни, опитват всичко на вкус и има риск да се отровят. Плюшените играчки често провокират алергии при децата, затова се препоръчват произведените от хипоалергични материи. Добре е да се тупат от прах и да се перат често.

В законодателството е предвидено да се дава задължителна информация при продажбата на детски играчки. Например играчки, които са за деца над 3 годишна възраст и може да са опасни за по-малките, трябва да носят предупреждение: "Неподходящо за деца под 36 месеца" или "Неподходящо за деца под 3 години". Играчки, които са окачени върху напречна греда, люлки, пързалки и др. трябва да имат инструкции да правилото сглобяване и указание, че е необходимо да се правят проверки и да се поддържат основните части (окачвания, закрепвания, фиксиране към земята и т. н.). Върху кънките и скейтбордовете за деца трябва да има надпис: "Внимание! Да се използва защитна екипировка", а върху играчките, които се използват във вода: "Внимание! Да се използва само във води с дълбочина под ръста на детето и под наблюдение".

Фън Шуй -Как да подредите вашия дом



Фън Шуй съвети за вашия дом
Навярно сте чували за Фън Шуй – древната китайска практика, свързана с хармонията и правилното циркулиране на положителната енергия Чи. Знаете ли обаче как правилно да прилагате Фън Шуй, за да усетите благотворното му влияние в живота си?
Фън Шуй съвети за вашия дом
Фън Шуй философията се основава на подреждането на предметите в пространството така, че да привличат в дома ви, а оттам и в живота ви, романтиката, богатството, хармонията в отношенията, професионалните успехи и мъдростта. Разполагането на обектите обаче не трябва да става на случаен принцип, а по точна схема, която се съобразява с баланса между петте елемента в природата. Да, точно така пет - според Фън Шуй, освен четирите основни елемента вода, огън, дърво и земя, съществува пета, много мощна сила – металът. И във Фън Шуй, именно металът привлича енергията. Освен това той помага за концентрацията и мотивацията. Но не трябва да се прекалява, защото може да предизвика обратен ефект –хаос.

Останалите четири Фън Шуй елемента имат също толкова ключово значение за атмосферата във вашия дом. Водата, представена чрез аквариуми и декоративни фонтани, е символ на богатството и професионалния успех. Дървото, представено чрез живите растения, които отглеждате, провокира творческото мислене и личното развитие. Земята, представена чрез камъка или чрез глинените съдове, е стабилната сила, която ви дава сигурност и чувство за ориентация. Огънят е най-мощният от всички Фън Шуй елементи. Представен от червения цвят, свещите или камината, той символизира страстта. Но внимавайте да не лумне пожар.

Според Фън Шуй всяка стая от жилището ви трябва да има свое собствено излъчване и да бъде подредена така, че в нея да се чувствате уютно и спокойно. Всяка вещ трябва да има определено място, а недостатъците на помещението трябва да бъдат компенсирани. И това може да се постигне именно чрез принципите на Фън Шуй учението.

Фън Шуй съвети за вашия дом

Фън Шуй съвети за спалнята

Според китайските традиции спалнята е най-важното помещение в дома ви. Това е източникът на енергия за членовете на едно семейство. Леглото трябва да е солидно, с дървена рамка, задължително да бъде опряно до стената и да не е насочено към вратата. Най-добре е да бъде в центъра на стаята, така че наоколо да имате достатъчно свободно пространство за други мебели. Ако се намира в ъгъла, някой от партньорите ще се чувства като в капан.

Стаята трябва да бъде отпускаща, предразполагаща към почивка и да се използа само за спане и интимност. Избягвайте електроуредите (компютър, офис техника, телевизор, спортни съоръжения, книги) – те прекъсват кръговрата на енергията и могат да имат разрушителен ефект върху качеството на съня ви. Цветът и пространството са едни от най-важните Фън Шуй елементи в спалнята. Черното, кафявото или метални нюанси като бронзово и медно, могат да имат успокояващ ефект, особено ако делите леглото с половинката си. Фотографиите също са важни – най-добре е да изберете снимка на щастлива двойка или на природна картина.

Фън Шуй съвети за вашия дом

Фън Шуй съвети за банята

Един от най-важните елементи в банята е огледалото. Не само че можете да се оглеждате в него, но също така то символизира Фън Шуй елемента вода. Освен централното осветление, се погрижете да имате още няколко източника на светлина, включително свещи. Една полица до ваната или в близост до душа, със сигурност ще ви е от полза. На нея можете да наредите различни видове ароматни соли, които дори да не използвате, са важни за атмосферата, която помещението излъчва. Ароматът на лавандула и морски бриз успокоява сетивата.

Изключително важно е помещението да има правилна вентилация и в същото време да бъде топло. Направете така, че да можете да слушате музика вътре. Задължително затваряйте капака на тоалетната, защото в противен случай, според Фън Шуй, богатството ви изтича вътре. Сложете някакво тъмнолюбиво растение.

Фън Шуй съвети за хола

Стаята трябва да бъде топла и гостоприемна. Според Фън Шуй гърбът ви никога не трябва да е към вратата. Нека столовете и меките мебели са обърнати към входа на помещението, но да не са разположени един срещу друг или под скосен таван. И двете позиции ще ви карат да се чувствате напрегнати. Семейни снимки, окачени на стените ще поддържат семейната хармония. Ако не разполагате с такава, то окачете снимка, която ще ви кара да се усмихвате винаги, когато влезете в стаята. Така щастието веднага ще става осезаемо. Помислете да сложите аквариум или декоративен фонтан в някой ъгъл – така енергията постоянно ще е в движение.

Най-подходящи за хола според Фън Шуй са неутралните и меки цветови. Дори да имате кожена гарнитура, малките кадифени или памучни възглавнички ще придадат уют и ще убият студенината, която лъха от нея. Един от най-добрите начини да създадете топлина и естествена атмосфера в хола е да поставите бамбуков фонтан – той е комбинация от два силни Фън Шуй елемента (вода и дърво) и символизира едновременно изобили, просперитет, дълголетие и приятелство.

Фън Шуй съвети за вашия дом

Фън Шуй съвети за кухнята

Според Фън Шуй в кухнята среща си дават двата елемента огън (печката) и вода (мивката). Ето защо, като две противоположни сили, те не трябва да се намират един до друг. Готварската печка трябва да е разположена така, сякаш контролира помещението. Ако готвите, да можете да виждате входа му, без да се налага да се обръщате. Тиганите, тенджерите и приборите трябва да са ви под ръка и също така да разполагате с достатъчно пространство около себе си, за да се движите свободно, без да се притеснявате, че ще се блъснете в нещо. Най-подходящи за кухнята са слънчевите цветове – нюансите на жълтото. Те внасят усещане за светлина, отварят апетита и помагат на храносмилането ви. И ще бъдат много подходящи, ако сте решили да направите едно отслабване по Фън Шуй

Фън Шуй съвети за антрето

Антрето е „входът на положителната енергия Чи”. Това е първото нещо, което хората виждат, когато отворите вратата на дома си и първото помещение, в което влизате, когато се прибирате. Затова то трябва да бъде възможно най-гостоприемно и предразполагащо. Сложете постелки, закачалки, всичко, което показва, че отвътре струи живот. Ако живеете в мезонет и стълбите към втория етаж са срещу вратата, вероятно вниманието на всички първо ще се насочва натам. Затова е подходящо долният етаж да бъде в по-ярки цветове. Същото важи и за обикновените апартаменти, но тогава сложете и огледало, обърнато към вътрешността на дома ви, така че положителната енергия да не се губи, когато някой отвори входната врата.

Други Фън Шуй съвети
Фън Шуй съвети за вашия дом

* Най-важният Фън Шуй съвет е: Почиствайте и подреждайте! Задайте си два въпроса за всеки предмет в дома си: „Обичам ли го?” и „Полезен ли ми е сега?”. Ако отговорите положително поне на един от тях – оставете го. В противен случай, той само ви вреди, защото ви отнема част от положителната Чи енергия.

* Маркирайте територията си! Поставете на вратата табелка с името си и номера на апартамента си. Хората трябва да ви намират лесно, защото така и щастието ще ви намира.

* Уверете се, че всички врати и чекмеджета в дома ви се отварят лесно и без скърцане.

* Отстранете всички изгорели крушки и се погрижете ъглите на стаите да бъдат осветени – или поне по един във всяко помещение. Светлината е живот – ако искате да имате успешна кариера, добро здраве и сродна душа, то пуснете я в дома си.


Правилата на Фън Шуй ще ви научат да живеете подредено, хармонично и пълноценно. Свещи, огледала, фонтани, растения – всичко, което съдържа в себе си живот или символизира някой от петте елемента, ще ви помогне да намерите това, което търсите. Стъпка по стъпка ще усетите как домът ви се озарява и в животът ви настъпва онази, положителната промяна, към която всеки се стреми.

събота, 18 септември 2010 г.

Ипотечен заем: 12+1 съвета как да го изплатим по-бързо





1. Освободете се от заемите


Преди да се нагърбите с ипотека, изчистете всички други задължения. Потребителските заеми и тези по кредитните карти най-често са с по-високи лихви. Ако имате възможност да изтеглите ипотечен заем въпреки тях, значи имате и потенциал да ги ликвидирате бързо. Направете го! Освен, че ще си платите по-малко лихви по тях, ще спестите и от лихвите по ипотечния заем, ако увеличите сумата на вноската по него.

2. Акумулирайте по-голям депозит


Това всъщност намалява цената, която плащат за жилището – докато събирате парите – лихвите са на ваша страна и улесняват ситуацията. Когато изтеглите заема те оскъпяват цената, която плащате за имота значително.

3. Изберете по-малко жилище

Това най-често означава по-малка ипотека, но и по малки разходи за ремонт и обзавеждане, също – по-ниски режийни. Което освобождава допълнителен потенциал за по-големи вноски. Ще спестите и време при по-малко грижи за него, което ще ви позволи да отделите повече време на децата си (това ще ви спести ужасно много нерви и проблеми за в бъдеще), може да ви отведе по-далеч в кариерата (ще увеличи приходите ви), ще ви даде шанс да започнете свой бизнес (което ще ви отърве от шефа!)…

4. Изберете по-кратък срок


Темпото, с което нараства изплатената част от заема, оправдава изцяло усилието

5. Отървете се от месечните и годишните такси


Не знам дали това е масова практика в България, но по света е. Ако отношенията ви с банката надхвърлят определена сума (и за всеки пазар прага е различен, така че поразпитайте, докато го усетите), банките са склонни да отменят много месечни такси. Някои не си признават веднага, но вие не се отказвайте – говорете с мениджъра, с мениджъра на мениджъра и така докато някой направи каквото искате или поне ви убеди, защо не може.

Съвет – някои от таксите покриват реални разходи на банката (като лихвите например, защото и те ги взимат на заем парите, или таксите при разваляне на договора или предсрочно погасяване, примерно). Но други са чисто административни – такса разглеждане на документите, годишни и месечни такси по заема и кредитна карта, вътрешнобанковите транзакции и т.н. Целете се във вторите при преговорите – те се повтарят многократно, дори и да ви изглеждат дребни суми. И вижте по-долу как могат да ви променят ситуацията, ако влизат като вноски по заема вместо в касата на банката.

6. Закръглете вноската по-нагоре

Всеки лев който плащате над стандартно изчислената вноска отива директно за погасяване на главницата по заема и намалява бъдещите ви вноски

Ако имате заем от 100000 лева при 8% лихва за 30 години, минималната ви месечна вноска ще е 733.76 лева. Ако закръглите сумата до 740 лева само, ще изплатите ипотеката цяла година по-рано (и ще внесете 8805.12 лева по-малко). Ако добавите още 10 лева, срока че е 27 години и 7 месеца…

7. Избягвайте изкушенията

Откажете се от гратисни периоди или такива, в които плащате само лихвата по заема – ако имате нужда от такава оферта, за да купите жилището значи всъщност не може да си го позволите. Пазете се и от капитализиране на лихвите – повечето от „ипотечните ваканции” всъщност добавят дължимите през този период лихви към главницата на заема и те започват да привличат лихви на свой ред.

8. Плащайте на две седмици

На много пазари има такава възможност и според доходите ви и това как ви плащат може да ви помогне много. Тук спестявате по два начина – внасяте по често пари и ако заема ви се олихвява ежедневно – правите някакви спестявания от лихви.

Но големите спестявания идват, ако разделите месечната си вноска на две и започнете да я внасяте на две седмици, защото така всъщност правите 13 месечни вноски, вместо 12. Ако може да си го позволите – действайте, но планирайте за двата месеца в годината, когато ще ви се паднат по 3три вноски вместо две

9. Еднократни вноски

Внасяйте всички премии и допълнителни доходи, които ви споходят. Ако сте решели че така ще процедирате – проверете условията по договора си – той трябва да ви позволява да го правите поне в известна степен без наказателни такси, за да има някакъв смисъл за вас.

Поиграйте си малко с калкулатора, за да се уверите в ползата от упражнението в вашата конкретна ситуация.

10. Револвиращ кредит

Използвайте (но внимавайте!) револвиращ кредит за част от сумата – това е сметка, в която баланса ви е на минус, но там ви влиза заплатата и автоматично намалява сумата на заема докато стои там. Така парите ви ще работят за вас, докато изчакват другите разходи, които трябва да посрещнете.

Комбинирайте с кредитна карта, ако се дисциплинирани, за да подсилите ефекта. Изберете карта s cashback бонус програма и внасяйте редовно получените суми към заема.

Ако няма наказателна лихва за неусвоените суми от него – тук може да държите и дългосрочни спестявания и резерви за спешни ситуации. Те хем ще са ви достатъчни при нужда, хем ще намаляват ефективно сумата на задължението ви.

11. Познавайте добре договора си

Следете пазара и тенденциите и четете внимателно дребния шрифт, за да сте сигурни, че заемът отговаря не само на моментните ви изисквания, но и на бъдещите ви планове и най-вече е приятелски настроен към желанието ви да го ликвидирате възможно най-бързо.

12. Гледайте напред

Планирайте внимателно и избягвайте честото рефинансиране – макар че понякога има смисъл да се направи и се появяват непредвидени развития на пазара, винаги е по-добре да се гледа напред и да се търси оптималния вариант в началото, вместо да се справяме с проблемите, когато се сблъскаме с тях. Рефинансирането привлича такси и наказателни лихви и създава понякога много главоболия.

13. Бъдете амбициозни – поставете си срок

Колкото по детайлно планирате нещата, толкова по-реални стават те за вас и според мен увеличават шансовете ви да се справите по-добре с целта, която си поставите. Това важи особено, ако стъпите на жилищната стълбица по-рано и нямате много отговорности, но пък имате планове за следващото стъпало.

Успех на всички!

събота, 11 септември 2010 г.

Как да работим правилно с лаптопа



Неправилното използване на лаптопа може да доведе до непоправими щети. Ето защо всеки потребител трябва да спазва в ежедневната си работа определени правила, като по този начин ще запази за по-дълго здрав мобилния си компютър и ще го предпази от неочаквани повреди.
Ето няколко полезни съвета, като повечето от тях са насочени към предпазване на лаптопа от прегряване:

Изключете лаптопа след приключване на работа. За разлика от десктоп компютрите, лаптопът трябва да бъде изключен, когато не се използва. Това ще го предпази от прегряване, а освен това той има нужда и от почивка.
Нагласете енергийните настройки. Чрез опциите за икономична работа можете да предпазите лаптопа от прегряване, когато той не се използва, но е включен, дори и за кратки периоди от време. Можете да настроите хард диска и дисплея така, че да се изключат след даден период от време. Друг вариант е да нагласите лаптопа в режим “standby” или “hibernate”.

Преди да опаковате лаптопа, го изключете. Когато пренасяте лаптопа с чантата си, уверете се, че той е изключен. В чантата няма движение на въздуха и резултатът може и да е по-лош от разтопяване при включен лаптоп.

Поддържайте чисти въздушните отвори. Част от вашата седмична рутина трябва да бъде проверката и почистването на въздушните отвори на лаптопа. Това може да правите с проста кърпа за прах, която да премахва наносите по въздушните отвори. Необходимо е да разберете, че не трябва да пъхате каквото и да било в тези отвори.

Проверявайте вентилатора. Проблемите с прегряване може да се дължат на неправилно функциониране на вентилатора на лаптопа. Винаги проверявайте онлайн поддръжката на производителя на лаптопа и информацията за вашата гаранция. Възможно е да си свалите софтуер, с който да тествате вентилатора си.

Ъпдейтвайте BIOS-а. Някои лаптопи контролират вентилаторите си чрез BIOS. Проверявайте онлайн сайта на вашия производител за BIOS ъпдейти. Ако не се чувствате уверен в себе си за осъвременяването на BIOS, то тогава нека някой компетентен специалист да го направи вместо вас.

Внимавайте да не се изгорите с лаптопа. Използването на поставка за лаптоп или охладител ще ви предпази от това да се изгорите, без да искате, докато работите. Добрата поставка за лаптоп има достатъчно големи въздушни отвори, които позволяват свободна циркулация на въздуха. Някои поставки имат допълнителни вентилатори, които използват енергия от самия лаптоп, за да го охлаждат.

Не използвайте меки повърхности. Разумно е да не използвате меки материали като буфер между вас и вашия лаптоп. Винаги поставяйте на твърда повърхност лаптопа си, когато работите на него, за предпочитане на такава, която да позволява вентилация. Меките материали могат да блокират въздушните отвори и да доведат до прегряване.

Изключвайте аксесоарите. Независимо кога и защо вашият лаптоп не се използва, дори за кратки периоди от време, запомнете, че трябва да издърпате и изключите всеки допълнителен аксесоар по него. Те не само хабят енергия, но и могат да доведат до прегряване на лаптопа. Много е важно да издърпвате всякакви аксесоари, преди да сложите лаптопа си в неговата чанта. И докато вие се мислите, че оставането на аксесоарите включени в лаптопа ще ги направи по-бързо достъпни за работа, то е напълно възможно по този начин да повредите компютъра си, аксесоара и/или чантата си.